Okidači okoline i prehrambeni okidači koje treba izbjegavati

Djeca neprestano rastu i razvijaju se I imaju vrlo malo kontrole nad svojom okolinom. Iz tih razloga, djeca su izložena mnogo većem riziku od razvoja zdravstvenih problema zbog izloženosti okolišnim I prehrambenim faktorima nego odrasli. U sljedećim tabelama navedeni su neki od najčešćih ekoloških i prehrambenih okidača za djecu i ponuđeni su prijedlozi kako izbjeći ili ograničiti izloženost tim okidačima.

Okidači okoline

Okidači okoline koje treba izbjegavatiSavjeti za prevenciju
HlorKoristite filtere za vodu
Ograničite I eliminišite vrijeme u bazenima i hidromasažnim kadama.
Sredstva za hemijsko čišćenjeKoristite prirodne biorazgradive detrdžente I sredstva za čišćenje bez parfema
Materijali koji usporavaju gorenjeNosite odjeću od 100% pamuka
Koristite organsku posteljinu
FluoridKoristite pastu bez fluroida (ksilitol pasta za zube)
AluminiumKoristite posuđe od nehrđajućeg čelika, keramike, stakla ili lijevanog željeza.
Izbjegavajte upotrebu aluminijumske folije i prehrambenih proizvoda pakovanih u aluminijumske limenke
Izbjegavajte posuđe za kuhanje koje se ne lijepi.
Koristite prašak za pecivo i dezodorans bez aluminijuma
OstaloKoristite pročišćivač zraka, posebno u spavaćoj sobi
Izbjegavajte dugotrajno izlaganje elektromagnetskim poljima (EMF)
Izbjegavajte plastični namještaj ili podove (polivinil hlorid)
Izbjegavajte upotrebu herbicida i pesticida na travnjacima, baštama, kod kuće ili na kućnim ljubimcima
Pobrinite se da vaši proizvodi i kozmetika za ličnu njegu ne sadrže parabene, mirise, sintetičke boje, ftalate, natrij lauril sulfat (SLS), natrij lauret sulfat (SLES), formaldehid, triklosan, toluen, propilen glikol, benzofenon, PABA ili druge hemikalije. (Za više informacija konsultujte Skin Deep Database radne grupe za zaštitu životne sredine (EWG).)
Izbjegavajte visoko alergene tvari (naprimjer, zagađenje, dim cigarete, grinje itd.)

Djetetski okidači

Djetetski okidači koje treba izbjegavatiSavjeti za prevenciju
Hidrogenizovane, trans i esterificirane mastiZa kuhanje koristite zdrave masti i ulja (npr. Avokado, kokos, maslina itd.)
Pazite da koristite određene masti i ulja za njihovu namjenu (to jest, nemojte kuhati na visokim temperaturama s uljima koja imaju nizak stepen zagrijavanja)
Za više informacija pogledajte Vodič za kuhanje sa mastima i uljima u IFM -ovom priručniku za članove
Hormoni I antibioticiKupujte organsko meso, meso od životinja uzgojenih na pašnjacima I organska jaja
Izbjegavajte meso životinja koje se hrane koncentratom (CAFO)
ŽivaIzbjegavajte ribu s visokim sadržajem žive i morske plodove (npr., Skuša, marlin, narandžasta gruba, sabljarka, tuna)
Zaslađivači I rafinisani šećerZaslađivače I rafinisani šećer zamijenite integralnim žitaricama
Ograničite prerađenu i konzerviranu hranu
Alergene namirniceNe konzumirajte alergene namirnice i zamijenite hranu na koju ste osjetljivi vi ili vaše dijete
Posavjetujte se sa svojim porodičnim ljekarom ili dijetetičarom o eliminacijskoj dijeti i protokolu uvođenja hrane
EkscitotoksiniIzbjegavajte kofein, mononatrijev glutamat (MSG), umjetne zaslađivače, boje za hranu, nitrite, sulfite, glutamate i propionate
PlastikaNe stavljajte hranu u mikrovalnu u plastične ili stiroporne posude
Ne pakujte hranu u plastiku ili foliju
Izbjegavajte plastične boce za vodu
OstaloPijte puno filtrirane vode
U prehranu dodajte fermentiranu hranu (naprimjer, kombuću, kokosov kefir, kiseli kupus itd.)
Povećajte unos antioksidansa, fitonutrijenata i flavonoida. Za više informacija pogledajte izvore spektra fitonutrijenata u priručniku za članove IFM -a
Ograničite unos fenola (jabuke, grožđe, jagode itd.)
Leave a reply