Izvori hrane: Vitamin B12

Vitamin B12 je nutrijent razgradljiv u vodi i potreban je za stvaranje zdravih crvenih krvnih zrnaca, za održavanje zdravlja mozga, stvaranje DNK, metabolizam homocisteina i sprječavanje anemije.Vitamin B12 obično dolazi iz životinjskih izvora proteina (riba, meso, perad, jaja) , obogaćena hrana (žitarice, mlijeko od orašastih plodova) i suplementi, ali se ne nalazi u voću ili povrću.

Postoji nekoliko oblika vitamina B12 uključujući cijanokobalamin, metilkobalamin, deoksiadenozilkobalamin i hidroksokobalamin. Oni koji imaju visoke nivoe homocisteina ili genetske varijante u genima za metilaciju mogu bolje reagovati na “aktivne” oblike vitamina B12, poput metilkobalamina.

Strogi vegetarijanci i vegani imaju veći rizik od nedostatka vitamina B12 zbog izbjegavanja životinjske hrane. Osobe sa celijakijom, Crohnovom bolešću, smanjenom želučanom kiselinom i stariji mogu također imati veći rizik od nedostatka vitamina B12 zbog slabe apsorpcije. Određeni lijekovi (inhibitori protonske pumpe, antagonisti H2 receptora, metformin) također mogu povećati nedostatak vitamina B12.

RDA za vitamin B12 je sljedeći:

Odrasli, stariji od 14 godina: 2,4 mcg dnevno

Trudnoća: 2,6 mcg dnevno

Dojenje: 2,8 mcg dnevno

Hrana: Standardne procije posluživanjaProsječan udio vitamina B12 ( u mikrogramima)
Školjke, 90gr84 mcg
Goveđa jetra (hranjena travom), 90gr70 mcg
Kraljevski rak, 90gr9.8 mcg
Posna govedina, 90gr7 mcg
Kalifornijska pastrmka divlja, 90gr5.4 mcg
Sockeye losos, 90gr4.8 mcg
Tuna iz konzerve, 90gr2.5 mcg
Nutritivni kvasac, pojačan, 1 porcija2.4 mcg
Bakalar, 90gr1.8 mcg
Kravlje mlijeko, 1 šolja1.2 mcg
Jogurt, 240ml1.1 mcg
Švajcarski sir, 30gr0.9 mcg
Pečena puretina, 90gr0.8 mcg
Tvrdo kuhano jaje, 1 veliko0.6 mcg
Leave a reply