Isprekidani/periodični post

Isprekidani post (eng. Intermittent fasting) je uopćeni pojam koji se koristi za opisivanje ciklusa koji se izmjenjuju između perioda unosa ograničenih kalorija i perioda neograničavanja unosa kalorija. Tokom perioda ograničenja, pojedinci mogu ili ograničiti ili potpuno eliminisatii hranu i piće koja sadrži kalorije. Postoji niz varijacija posta, ali ovdje su definirani neki od najčešćih varijanti.

  • Vremenski limitirano jelo (eng. Time Restricted Fasting) opisuje skraćeni vremenski period kada osoba konzumira kalorije iz hrane i pića. To se naziva i “dugotrajnim noćnim postom” i obično produžava tipičan post osobe preko noći. Na primjer, osoba smije unositi kalorije samo između 8:00 i 16:00. Tipično, period od 12-16 sati bez jedenja ispunjava kriterije za vremenski limitirano jelo.
  • Post svaki drugi dan (eng. Alternative Day Fasting), koji se naziva i post u intervalima, opisuje ciklus posta jednog dana i jedenja sutradan. U dane posta ljudi obično ograničavaju kalorije na najviše 600 dnevno. Neki pojedinci mogu konzumirati vodu i elektrolite samo u ove dane posta. Alternativni dnevni post može se odnositi i na post svakog trećeg dana ili na post po prilagođenijem rasporedu.
  • Modificirani post opisuje vrstu posta u kojem osoba ograničava kalorije za 20-30% ili smanjuje kalorije na 600 dnevno tokom određenog broja dana u sedmici. Ova vrsta posta naziva se i povremeno ograničavanje energije.
  • Dijeta oponašanja posta (eng. Fasting Mimicking Diet) opisuje ketogenu dijetu koja se obično slijedi pet dana jednom mjesečno. Ovaj 5-dnevni, vrlo niskokalorični i strukturirani plan prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata prikazan je u ograničenom broju studija za poboljšanje tjelesne građe i snižavaju krvnog pritiska nakon tri uzastopna ciklusa (3 mjeseca).
PoboljšavaSmanjuje
Krvni pritisakHolesterol
Aktivnost antioxidanataSlobodne radikale
Metabolizam šećeraInflamaciju/Upalu
Funkciju mozgaTrigliceride

Ko ima koristi od posta?

Pojedinci bi trebali raditi sa svojim ljekarom kako bi utvrdili da li je i koja vrsta rutine posta je pogodna za njih. Studije na ljudima i životinjama kraćeg trajanja pokazuju da post može biti koristan za osobe sa rezistencijom na inzulin, visok šećer u krvi, krvni pritisak, upale, kratkotrajni gubitak kilograma i zdravlje mozga.³4 Dugoročne studije o efikasnosti posta na održivu težinu gubitak i drugi zdravstveni ishodi su i dalje potrebni.

Ko ne bi trebao postiti ili postiti s oprezom?

Post se ne preporučuje svima. Neki pojedinci sa dijabetesom, metaboličkim sindromom ili ponavljajućom hipoglikemijom mogu biti „metabolički nefleksibilni“. Preporučuje se da ove osobe rade sa iskusnim zdravstvenim ljekarima (uposlenicima) kako bi prvo poboljšale svoju metaboličku fleksibilnost, te nakon toga bile u mogućnosti eventualno postiti ako je potrebno.

Neke studije pokazuju da je vremenski ograničeno hranjenje (TRF) možda lakše održavati dugoročno u poređenju sa drugim oblicima posta, kao što je alternativni dnevni post (ADF).
Post se ne preporučuje krhkim osobama, osobama s poremećajima prehrane ili poremećenim prehrambenim ponašanjem, osobama s premalom tjelesnom masom, dijabetičarima ovisnim o inzulinu, onima sa srčanim aritmijama ili niskim krvnim pritiskom ili poremećajima na HPA osi.

Opet, vrlo je važno razgovarati o rizicima naspram potencijalnih koristi sa svojim doktorom funkcionalne medicine.

Opšte preporuke za post

  • Pijte puno filtrirane vode u dane posta. Vaš doktor za funkcionalnu medicinu takođe može preporučiti elektrolite ili druge dodatke personalizirane za vas.
  • Ne preporučuje se vježbanje visokog intenziteta za vrijeme posta. Poželjno je hodanje, joga ili druge aktivnosti laganog intenziteta
  • Budite svjesni svog kretanja, jer možete osjetiti vrtoglavicu, posebno kada prvi put započnete post.
  • Dajte prioritet cjelovitoj, neprerađenoj, hranjivoj hrani, posebno jer ograničavate unos u dane posta

Prestanite postiti ako se osjećate loše i nazovite svog doktora funkcionalne medicine ili njegovo osoblje.

Leave a reply