Izvori hrane: Selen

Selen je bitan element u tragovima prisutan u biljnoj hrani, plodovima mora, mesu, obogaćenim žitaricama i mliječnim proizvodima u mnogim dijelovima svijeta.

Biljni izvori selena mogu imati promjenjivu količinu selena, jer njihova asimilacija ovog važnog nutrijenta zavisi od koncentracije tla u kojem se uzgaja.

Referentni unos selena u prehrani je sljedeći:

  • Odrasli, stariji od 19 godina: 55 mcg dnevno
  • Trudnoća: 60 mcg dnevno
  • Dojenje: 70 mcg dnevno

Hrana: standardne količine serviranjaProsječan sadržaj selena (mcg)
Brazilski orasi, 30gr544
Jagnjetina, 90gr186
Tuna (žuta peraja), 90gr92
Školjke, 90gr54
Sardine, konzervirane, 100gr49
Morska ploda, 90gr47
Škampi, 90gr42
Losos (ulovljeni divlji), 90gr31
File bakalara (Atlantic), 90gr28
Pečenje od goveđeg mesa, 90 gr23
Maslac od sjemenki suncokreta, 1 kašika17
Jaje, cijelo15
Leave a reply