Izvori hrane: Kalcijum

  • Kalcijum je mineral koji je primarna komponenta kostiju i zuba. Kalcijum također ima funkciju u komunikaciji između stanica, kao i u funkciji mišića, zgrušavanju krvi i regulisanju srčanog ritma. Tijelo naporno radi na održavanju stalnog nivoa kalcija u krvi. Ako se nivo kalcija u krvi smanji, čak i u manjim količinama, tijelo će uzeti kalcij iz kostiju kako bi osiguralo stabilnost nivoa u krvi.
  • Kada ga u prehrani nema dovoljno, tijelo uzima kalcij iz kostiju kako bi održalo stabilan nivo krvi i podržalo druge kritične funkcije u tijelu. Vremenom, iscrpljivanje kalcija u kostima može dovesti do niske gustoće kostiju, koja se naziva osteopenija. S vremenom osteopenija može dovesti do osteoporoze, što povećava rizik od preloma kostiju.
  • Kalcij je široko dostupan putem hrane i suplemenata. Prilikom odabira hrane i dodatnih izvora kalcija treba uzeti u obzir i sadržaj kalcija i bioraspoloživost. Osim mliječnih izvora, razna druga hrana, poput određenih biljaka, mahunarki, sjemenki ili proizvoda od soje, poput tofua, može zadovoljiti potrebe za kalcijem ako se dosljedno uključuje u prehranu. Posavjetujte se sa doktorom funkcionalne medicine o suplementaciji kalcija jer postoje komplementarne hranjive tvari (vitamin D, magnezij, vitamin K) koje također mogu biti od pomoći za zdravlje kostiju i općenito.

RDA za kalcij:

  • Žene starosti od 19 do 50 godina: 1.000 mg dnevno
  • Žene starosti 51 – 70+ : 1.200 mg dnevno
  • Muškarci starosti od 19 do 70 godina: 1.000 mg dnevno
  • Muškarci starosti 71 + : 1.200 mg dnevno
Standardne porcije serviranja hraneProsječan sadržaj kalcija (u miligramima)
Obični jogurt, 250ml415 mg
Sardine iz konzerve, 3 unce325 mg
Cheddar sir, 50 gr300 mg
Mlijeko, sa smanjenom masnoćom ili 2%, 1 šoljica295 mg
Čvrsti tofu, ½ šolje253 mg
Lisnato zeleno povrće, 1 šolja198 mg
Losos iz konzerve, 90 gr181 mg
Semenke susama, 2 kašike.175 mg
Kelj, 1 šolja94 mg
Brokula, 1 šolja86 mg
Bijeli grah, ½ šolje81 mg
Narandža, 1 srednja60 mg
Leave a reply