Izvori hrane: Bjelančevine/Proteini

Bjelančevine su esencijalni nutritijent koji je potreban za rast, obnovu i potporu tjelesnog tkiva. Bjelančevine su također potrebne za stvaranje hormona, enzima i imunoloških stanica.

Elementi koji služe za izgradnju proteina ili bjelančevina nazivaju se aminokiseline. Postoji devet esencijalnih aminokiselina koje se mogu dobiti iz biljnih ili životinjskih bjelančevina. Prilikom odabira proteina, nemasne I čiste bjelančevine dvije su vodeće stavke kojih se treba pridržavati. Ukoliko pratite princip „nemasne“ bjelančevine, odaberite proteine ​​koji sadrže malo ili nimalo zasićenih masti, poput graha ili pilećih prsa bez kože. Za pojedince koji trebaju ograničiti unos masti zbog visokog holesterola ili srčanih bolesti, odabir nemasnih proteina je važan.

S druge strane, ukoliko pratite princip „čistog“ proteina, preporučuje se kupovina organskih proizvoda koji nisu GMO u svim izvorima proteina kako biste izbjegli herbicide, pesticide i druge hemikalije. Smanjenje izloženosti tim hemikalijama važno je za mnoge aspekte zdravlja.
Većina ljudi bi trebala uzimati malu količinu proteina uz svaki obrok i užinu kako bi se regulisao šećer u krvi i povećala sitost. Za individualne preporuke unosa bjelančevina razgovarajte sa doktorom funkcionalne medicine.

Sve navedene vrste proteina ispod neophodno je da budu organske.

Biljni proteini:

Zrna: kvinoja, amarant
Mahunarke: sušeni grah, grašak, leća i tjestenina napravljeni od navedenih namirnica
Orašasti plodovi: neslane sorte orašastih plodova, uključujući bademe, brazilske orahe, indijske orahe, lješnjake, kikiriki, pinjole, pistacije, orahe i maslace napravljene od navedenih namirnica
Sjemenke: sjemenke bundeve, susam, sjemenke suncokreta, chia sjemenke, lanene sjemenke (i maslaci od navedenih namirnica)
Soja: tofu, tempeh, sojin jogurt i alternative „mesu“*

Neke vrste mesa su visoko prerađene i sadrže značajnu količinu soli i masti. Pročitajte deklaracije hrane i odaberite proizvode s minimalnim brojem sastojaka.

Životinjski proteini:

Govedina (hranjenje isključivo travom): prsa, glava, flam odrezak, rib – eye odrezak , biftek komadići , gornji dio biftek, pečenica, juneći biftek, gornja plećka, gornji dio leđa
Mliječni: nemasni sir, obrano mlijeko, nemasni ili grčki jogurt
Jaja: bjelanca, tvrdo kuhana jaja
Riba: (poželjno ulovljen divlji) bakalar, iverica, morski plodovi, smuđ, crni bakalar, losos (chum, ružičasti)
Janjetina: sjeckana jetrica, potkoljenica, pečene jagnjeće noge (polovina), kotlet, pečenica
Perad: piletina ili ćuretina bez kože
Morski plodovi: školjke, rakovi, jastog, škampi

Leave a reply