Izvori hrane: Natrijum

Natrij je esencijalni elektrolit koji pomaže u kontroli količine tečnosti u tijelu. Također, pomaže u regulisanju krvnog pritiska i apsorpciji drugih hranjivih materija (hlorid, aminokiseline, glukoza). Natrijum se obično konzumira kao so, koja je kombinacija minerala natrijuma i hlorida.

Uobičajene vrste soli uključuju kuhinjsku sol, morsku sol i sol koja se nalazi u prerađevinama hrane u restoranima. Aditivi poput mononatrijevog glutamata (MNG), natrijevog nitrata ili natrijevog nitrita, dinatrijevog fosfata, natrijevog citrata, praška za pecivo i sode bikarbone također sadrže natrij. Povrće, voće i integralne žitarice sadrže vrlo malo natrijuma.

Previše natrijuma u ishrani glavni je faktor visokog krvnog pritiska, što povećava rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara. Trenutna dijetetska uputstva preporučuju ne više od 2.300 miligrama natrijuma iz hrane i pića dnevno. Za osobe sa visokim krvnim pritiskom, preporučuje se smanjiti unos natrijuma na 1.500 miligrama dnevno.

Uobičajeni izvori natrijuma:

Prerađena hrana: hljeb, naresci, slanina, šunka, sir, supe u konzervama i kutijama, čorbe, hrenovke, pizza, gotova hrana i smrznuta predjela (npr. Lazanje, pržena).

Začini: kečap, senf, sosevi za salate, soja sos, sos sa roštilja, miso, sos od bifteka, kiseli krastavci, slatkiši, kisela hrana

Mlijeko i meso: sir, prerađeno meso, školjke

Na deklaracijama za hranu prikazuje se količina natrija po obroku. Za one koji ograničavaju unos natrijuma, navedeni pojmovi mogu biti korisni:

Bez natrijuma ili bez soli: Svaka porcija sadrži manje od 5 mg natrijuma
• Vrlo malo natrija: Svaka porcija sadrži 35 mg natrija ili manje
•  Nizak stepen natrija: Svaka porcija sadrži 140 mg natrija ili manje
• Smanjeno ili manje natrija: Proizvod sadrži najmanje 25 posto manje natrija od uobičajene verzije*
• Dijetalno ili smanjen udio natrija: Sadržaj natrijuma je smanjen za najmanje 50 posto u odnosu na uobičajenu verziju*
• Neslano ili bez dodane soli: Ne dodaje se so tokom obrade*

*Provjerite natrij po obroku jer količina može biti relativno visoka u ovim proizvodima.

Okusni receptori na jeziku prilagodit će se na manje soli u kratkom vremenskom periodu. Kuhanje kod kuće, korištenje više začina i začinskog bilja, izbjegavanje ili upotreba vrlo male količine začina s visokim sadržajem natrija i probanje hrane prije soljenja dobri su savjeti koje treba pratiti pri smanjenju unosa natrijuma.

Leave a reply